De activator is een uitneembare beugel, die makkelijk in en uit kan worden gedaan, en die gelijktijdig in de boven- en onderkaak werkt. De activator bevordert de groei van de onderkaak en houdt die van de bovenkaak tegen. 

In de ‘activator’ bijt je dicht met zowel onder- als boventanden. 

De beugel is zo gemaakt dat de onderkaak bij het dichtbijten door de beugel naar voren wordt geduwd. Omdat de onderkaak, met de beugel, daarna weer naar achteren wil, ‘trekt’ de beugel wat aan de bovenkaak. Zo wordt de groei van de bovenkaak afgeremd en de groei van de onderkaak versterkt. 

Hoe wordt de activator gemaakt?

Voor het op maat maken van de activator worden twee afspraken voorzien.

Bij de EERSTE AFSPRAAK worden er nieuwe afdrukken genomen waarmee weer gipsmodellen worden gemaakt.


Daarna moet de correcte stand van de onderkaak worden bepaald. Dit wordt gedaan met een wasbeet waarin moet worden dichtgebeten. Deze wasbeet heeft dezelfde vorm als de wasbeet waar je in het begin in moest bijten, maar is alleen een stuk dikker. Het is de bedoeling dat er in de wasbeet wordt gebeten met de ondertanden zo ver mogelijk naar voren. Zodat dat de onder- en boven voortanden recht boven elkaar (punt op punt) staan. 

Vervolgens mag je een kleur uitkiezen voor de kunsthars waarin de activator wordt gemaakt. Als je het discreet wil houden kun je kiezen voor een onopvallend kleur zoals transparant of licht roze. Of kies je juist voor een hip opvallend kleurtje met glitters zodat je de beugel minder snel kwijtspeelt?

Bij de TWEEDE AFSPRAAK, ongeveer 2 weken later, wordt de beugel geplaatst.

Hoe doe je de activator in?

Het beste is het om de beugel met duim en wijsvinger vast te houden en in de mond tegen de boventanden- en kiezen te zetten. Daarna moeten de ondertanden in de beugel worden gezet. Je doet dit het beste door tegelijk de onderkaak iets naar voren te houden. 

Het uitdoen van de beugel gaat precies andersom: eerst de onderkaak (iets naar voren duwen) uit de beugel en dan met duim en wijsvinger de beugel van de boventanden- en kiezen wegtrekken.

Hoeveel uur moet de activator worden gedragen?

Een activator draag je minimum 16 tot 20 uur per dag. Het snelste en beste resultaat krijg je als je de activator zoveel mogelijk, “full time” draagt. Enkel tijdens het eten, tandenpoetsen doe je de activator uit. 

Let er ook op dat je steeds mooi dichtbijt in de beugel, je lippen sluit en door je neus ademt. Speel niet met de beugel door ze telkens in en uit de klikken met je tong, of steek je lippen niet achter de ijzerdraadjes, anders gaat ze stuk!

Bijwerkingen of pijn?

Als de activator net geplaatst is, is het heel normaal dat je wat meer speeksel aanmaakt en dat spreken moeilijk is. Na 1 week de beugel goed dragen en oefenen zal spreken al veel beter gaan.

Omdat de activator de onderkaak naar voren duwt en de kaakspieren hiermee wat onder spanning brengt. Kan de activator in het begin soms een beetje spierpijn veroorzaken. Dit is een goed teken. De spierpijn verdwijnt vanzelf na enkele dagen als je spieren gewend zijn aan de druk van de activator. Als de pijn te erg wordt mag je een pijnstiller nemen.

Als je last hebt van drukplekjes (vooral aan de binnenkant van de onderkaak) of scherpe randjes kun je een afspraak maken om de activator wat bij te laten bijslijpen.

Omdat alle tanden en kiezen ook een beetje gaan verschuiven gaan die de eerste dagen wat pijn doen, vooral bij kauwen merk je dat. 

Als je de beugel heel goed draagt zul je merken dat de voortanden wel op elkaar komen, maar de kiezen niet. Dat is wat vervelend, maar het betekent dat de beugel werkt en de onderkaak naar voren is geduwd!

Slapen met de beugel

De eerste week slapen met je nieuwe beugel is een hele aanpassing. Het is dan ook niet raar dat de beugel in het begin ’s nachts wel eens uit de mond valt. Hoe meer je gewoon wordt aan de beugel, dus hoe beter je je best doet overdag om de beugel goed te dragen, hoe vlotter het slapen zal lukken. 

Zijn er dingen die je niet mag eten?

Eigenlijk niet. Je mag de beugel uitdoen om te eten. 

Beperk wel het aantal ‘tussendoortjes”. Omdat je telkens de beugel uitdoet om te eten kan de behandeling vertraging oplopen.  

Drinken met de beugel in gaat vaak wel, ook met een rietje.

Het schoonhouden van de beugel

Om je tanden te poetsen moet je je beugel uitdoen.

Het beste is het om na het tandenpoetsen (minimum 2x per dag) de activator ook met de tandenborstel en wat tandpasta voorzichtig schoon te poetsen. 

Als de beugel een beetje gaat “ruiken” of er witte aanslag (kalkaanslag) op de beugel komt, dan kun je hem een paar uur in een glas met lauw water en een beetje azijn doen. 

Draag zorg voor je beugel

Verlies de beugel niet. Als je ze uitdoet op school om te eten, bewaar ze dan steeds in het beugeldoosje. 

Bewaar de beugel NOOIT los in de boekentas of sporttas. Dit kan de beugel beschadigen, waardoor ze niet meer past. 

Controles

Met de activator kom je om de 8 weken op controle. Tijdens deze controles wordt de kaakstand gecontroleerd en wordt de beugel bijgewerkt. Regelmatig zal iets van de beugel worden weggeslepen om de (uit)groei van de tanden en kiezen te begeleiden.

Beugel kapot

Neem als er iets kapot is aan je activator altijd contact met ons op, dan kijken we of we het zelf kunnen repareren of dat de activator voor reparatie opgestuurd moet worden naar de tandtechnieker.

Ons Adres

Nieuwpoortkeiweg 10A bus 001
8630 Veurne

G&H orthodontie

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel: 058.31.36.06

Open

Maandag t.e.m. vrijdag van 9u tot 18u.
Tijdens schoolvakanties tot 17u.