De headgear (buitenbeugel) is een uitneembare beugel die uit een paar onderdelen bestaat.

Om de eerste grote kiezen van de bovenkaak worden eerst metalen ringetjes bevestigd. Aan de wangzijde van deze ringetjes zit een buisje.

De buitenbeugel zelf bestaat uit een gedeelte in de mond en een gedeelte buiten de mond. Het gedeelte in de mond moet in de buisjes op de ringetjes worden geschoven.

Aan het deel buiten de mond wordt een elastische nekband vastgezet. De buitenbeugel remt de groei van je bovenkaak en verplaatst de kiezen van je bovenkaak een beetje naar achteren.

Hoe wordt de buitenbeugel geplaatst?

Voor het plaatsen van de buitenbeugel worden 2 afspraken voorzien.

1. Tijdens de EERSTE AFSPRAAK gaan we separatie elastiekjes plaatsen.

Omdat de eerste grote kiezen in de bovenkaak vaak tegen andere kiezen aangedrukt staan moet eerst wat ruimte worden gemaakt om de ringetjes te kunnen plaatsen. Dit gebeurt met kleine elastiekjes die tussen de kiezen worden gedrukt. Maximaal zijn dit dus 2 elastiekjes per kies (aan de voor- en achterzijde). Het plaatsen van deze elastiekjes duurt doorgaans 5 minuten. De elastiekjes veroorzaken meestal wat pijn aan de kiezen (dit komt omdat de kiezen iets gaan verschuiven).

2. De VOLGENDE AFSPRAAK is na een weekje. Dan worden de elastiekjes weggehaald (als ze er nog niet uitgevallen zijn) en kunnen de ringetjes gepast worden. Tijdens het passen moeten de ringetjes met een bijtstokje goed op de plaats worden gebeten. Als ze goed passen worden ze weer van de kiezen gehaald en kunnen ze worden vastgezet. Dit gebeurt met een bandcement. Omdat ze al gepast zijn gaat dit veel sneller. Als de lijm hardt is, worden de overtollige lijmrestjes weggehaald. Hierna wordt de buitenbeugel passend gemaakt zodat deze goed in de buisjes kan schuiven. Deze behandeling duurt ongeveer een half uur.

Hoe doe je de buitenbeugel in?

Het gedeelte van de buitenbeugel dat in de mond zit heeft aan iedere kant een lusje. Dit lusje moet naar de onderkiezen wijzen.

Ga voor het inzetten als volgt te werk. Houd eerst de binnenboog van de buitenbeugel helemaal in de mond. Schuif dan aan één kant de beugel in het buisje op de kies.

Pak vervolgens de lusjes van de beugel met duim en wijsvinger beet en ‘stuur’ de andere kant naar de ingang van het buisje.

Meestal moet hiervoor de binnenboog licht dichtgeknepen worden.

De nekband kan vervolgens om worden gedaan terwijl de beugel gelijktijdig vastgedrukt wordt in de buisjes.

Het is normaal dat het inzetten de eerste paar keer lastig gaat. Dat is bij iedereen zo. Rustig een paar keer oefenen en dan gaat het beter!

Buitenbeugel met ACCO

Bij iets grotere correcties wordt de buitenbeugel gecombineerd met een uitneembare beugel.

Deze uitneembare beugel zorgt ervoor dat de bovenkiezen niet stiekem terug naar voren schuiven op de momenten dat de buitenbeugel overdag niet inzit. Zo kunnen we een mooi tempo aanhouden in het naar achter schuiven van de bovenkiezen.

Het plaatje wordt dag en nacht gedragen,  liefst ook tijdens het eten, terwijl de headgear in de regel 16 uur per dag gedragen wordt.

Hoe doe je de buitenbeugel uit?

Eerst moet, aan een kant, de nekband los worden gemaakt. Daarna de beugel weer bij de lusjes beetnemen met duim en wijsvinger. Door iets te knijpen en één kant naar voren te bewegen wordt een kant uit het buisje gedraaid. Daarna de beugel loslaten en losjes de andere kant uit het buisje schuiven. Pak de beugel dus niet bij de metaaldelen naast de wang. Daarmee worden te grote krachten gebruikt en kan de beugel breken of kunnen de ringetjes rond de kiezen loskomen.

Hoeveel uur moet de buitenbeugel gedragen worden?

Niet iedereen moet de beugel even lang dragen. Meestal echter moet de buitenbeugel 16 uur per dag gedragen worden (na school en ‘s nachts). Een vast ritme is daarbij aan te bevelen. 

Hoe meer de beugel gedragen wordt des te sneller gaat de behandeling.
Tijdens sporten of zwemmen moet de beugel worden uitgedaan.

Zijn er dingen die je niet mag eten?

Je mag de beugel uitnemen om te eten. 

Beperk wel het aantal ‘tussendoortjes”. Omdat je telkens de beugel uitdoet om te eten kan de behandeling vertraging oplopen.  

Het schoonhouden van de beugel

Poetsen met de buitenbeugel is niet moeilijk. Gewoon normaal poetsen, en na afloop nog even extra over de ringetjes op de grote kiezen borstelen. Laat de ringetjes blinken! Bedenk, pijnlijk of bloedend tandvlees is ontstoken tandvlees. Extra borstelen, ook al doet het even pijn en ook al is er wat bloed zichtbaar, is de enige manier om het tandvlees weer gezond te krijgen.

Bijwerkingen of pijn?

Als de beugel goed gedragen wordt doen de kiezen, waarop de ringetjes zitten, de eerste dagen soms een beetje pijn. Ook lijkt het soms of de kiezen wat losser gaan staan. De pijn hoort na een paar dagen weer weg te gaan, het wiebelen van de kies betekent dat de beugel goed gedragen wordt.

Controles

De beugel wordt om de 8 weken gecontroleerd. Neem hem dus bij iedere afspraak mee.

Beugel kapot

Als er iets met de beugel gebeurt, waardoor hij niet meer goed lijkt te passen, maak dan een afspraak voor een controle tussendoor. Tenslotte: Als er een ringetje los zit (controleer dit regelmatig met je vingers) of als de beugel stuk is bel dan altijd voor een afspraak om een reparatie uit te laten voeren. Kom dus nooit zo maar tussendoor langs met een kapotte beugel.

Ons Adres

Nieuwpoortkeiweg 10A bus 001
8630 Veurne

G&H orthodontie

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel: 058.31.36.06

Open

Maandag t.e.m. vrijdag van 9u tot 18u.
Tijdens schoolvakanties tot 17u.