Een hyrax (spin) zit met 4 metalen ringetjes vast in de bovenkaak, en door aan de schroef te draaien wordt de bovenkaak steeds een stukje breder gemaakt.

Ook ontstaat er meer ruimte in je mond, waardoor het trekken van tanden en kiezen vaak voorkomen kan worden.

Vroeg stadium

De hyrax wordt enkel bij jonge kinderen geplaatst omdat bij deze de sutuur in het midden van de bovenkaak nog niet verbeend is, en hier nog groeipotentieel aanwezig is. 

Is de sutuur reeds teveel vergroeid dan is het verbreden van de bovenkaak alleen nog mogelijk door middel van een kaakoperatie.

Hoe wordt de hyrax gemaakt?

Voor het op maat maken van de hyrax worden verschillende afspraken voorzien. 

  • Tijdens de eerste afspraak gaan we separatie elastiekjes plaatsen.

De hyrax bestaat uit 4 ringen die we over 4 tanden in de bovenkaak gaan plaatsen. Om deze ringetjes op zijn plaats te krijgen hebben we graag voor en achter deze tanden wat ruimte (een klein spleetje). Deze spleetjes krijgen we door separatie elastiekjes tussen de kiezen te plaatsen. 

Het plaatsen van deze elastiekjes duurt doorgaans 5 minuten. 

De elastiekjes veroorzaken meestal wat pijn aan de kiezen (dit komt omdat de kiezen iets gaan verschuiven).

  • De volgende afspraak is na een weekje. Dan worden de elastiekjes weggehaald (als ze er nog niet uitgevallen zijn) en kunnen de ringetjes gepast worden. Tijdens het passen moeten de ringetjes met een bijtstokje goed op de plaats worden gebeten. Als ze goed passen worden ze weer van de kiezen gehaald en kunnen we een afdruk nemen van de bovenkaak. Deze afdruk wordt samen met de ringetjes naar de tandtechnieker opgestuurd.
  • Tijdens de derde afspraak (terug na 1 weekje) worden terug elastiekjes geplaatst
  • Na nog 1 week zal de hyrax worden gepast en zal ze worden vastgezet met een bandcement. Als de lijm hard is, worden de overtollige lijmrestjes weggehaald, en zal uitgelegd worden hoe je de beugel moet activeren. 

Hoe moet je de hyrax activeren?

Als je hyrax geplaatst is krijg je een sleuteltje mee. Met dat sleuteltje verbreed je de hyrax. In het midden van de hyrax zit een schroefje met gaatjes. Dit schroefje moet je 2x per dag (tenzij anders aangegeven) opendraaien.  Afhankelijk van de ernst van de afwijking kan de orthodontist je vragen meer of minder te activeren (schroeven).  

Er staat een pijltje die de richting aangeeft waarin gedraaid moet worden (altijd richting de keel). Draai nooit de andere kant op dan de kant die de pijl aangeeft want dan draai je de beugel weer terug.

  1. Kijk welke kant de pijl op staat.
  2. Steek het sleuteltje in het gaatje.
  3. Draai de sleutel naar achteren tot hij niet verder kan.
  4. Haal de sleutel uit het gaatje, let hierbij op dat je de schroef niet weer terug draait!

Bijwerkingen of pijn?

Tijdens het schroeven kun je in het begin veel druk voelen, dit is normaal. Meestal wordt het na een paar keer schroeven minder. Het drukkend gevoel kun je voelen op je kiezen, bij je bovenkaak of zelfs bij je neus / voorhoofd.

Na een tijdje schroeven (meestal na ongeveer een week) zul je waarschijnlijk een flinke spleet tussen je voortanden krijgen. Die spleet wordt steeds groter als je nog moet schroeven. Géén paniek, eens gestopt met schroeven zul je zien dat de spleet na een periode van 4 à 6 weken weer spontaan gaat verdwijnen. 

Zijn er dingen die je niet mag eten

Het eten en ook praten met een hyrax went snel. Je mag alles eten met je beugel, maar je moet voorzichtig zijn met het eten van harde dingen. 

Het schoonhouden van de beugel

Zorg ervoor dat je minstens 2x per dag je tanden en de hyrax poetst met een tandenborstel en tandpasta. Er mogen geen etensresten onder de hyrax blijven zitten, hiervoor kun je eventueel een ragertje gebruiken om tussen het gehemelte en de beugel schoon te maken. Borstel ook even extra over de 4 ringetjes. Laat de ringetjes blinken! 

Bedenk, pijnlijk of bloedend tandvlees is ontstoken tandvlees. Extra borstelen, ook al doet het even pijn en ook al is er wat bloed zichtbaar, is de enige manier om het tandvlees weer gezond te krijgen.

Controles

De hyrax doet zijn werk erg snel. Na ongeveer 2 à 3weken hebben we voldoende verbreding. De beugel wordt tijdens de actieve fase dus ook om de week gecontroleerd. 

Na deze actieve fase moet de hyrax dan nog een 4-tal maanden passief blijven zitten ter stabilisatie. Dit om een optimale bot-ingroei te verkrijgen in de sutuur, zodat de bovenkaak na verwijdering van de beugel niet weer smaller zal worden. Hierna kun je genieten van je een nieuwe, brede en stralende lach!

Beugel los

Tenslotte: Als de beugel los zit (controleer dit af en toe met je vingers), bel dan altijd voor een afspraak om een reparatie uit te laten voeren. Kom dus nooit zo maar tussendoor langs met een kapotte beugel.

Ons Adres

Nieuwpoortkeiweg 10A bus 001
8630 Veurne

G&H orthodontie

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel: 058.31.36.06

Open

Maandag t.e.m. vrijdag van 9u tot 18u.
Tijdens schoolvakanties tot 17u.