Forsus veren worden op de vaste beugel bevestigd. Ze zijn dus geen beugel op zichzelf maar een toevoeging aan blokjes net zoals elastieken. 

De veren stimuleren de voorwaartse groei van de onderkaak en verplaatsen de tanden van de bovenkaak naar achteren. Hierdoor wordt de overbeet verkleind. Het effect van de forsus is meer ‘dentaal’, terwijl het effect van de activator meer ‘skeletaal’ is.

Ze worden dan ook vaak gebruikt ter vervanging van elastieken wanneer deze te weinig worden gedragen of het beoogde resultaat niet wordt bereikt. Het grote voordeel is dat de beugel vast zit en dus niet kan worden uitgedaan of vergeten.

Hoe worden de veren geplaatst?

De veren worden links en rechts in de banden geschoven die om de grote kiezen bevestigd zijn. Het tweede deel van het apparaat (metalen staafjes) zitten bevestigd aan de draad van de blokjes achter de hoektanden in de onderkaak. De onderkaak wordt voorwaarts gehouden door de veren die druk uitoefenen op de staafjes. Doordat de veren en staafjes als een telescoop werken kun je de mond wel openen.

Hoe lang moet je de veren dragen?

Afhankelijk van de gewenste correctie worden de veren tussen de 3 en 9 maanden gedragen.

Bijwerkingen of pijn?

De veren kunnen in het begin een moe en pijnlijk gevoel in de tanden en kauwspieren veroorzaken en er kunnen kleine wondjes aan de binnenkant van je wangen ontstaan. Door een stukje kleverige was tegen de scherpe delen van de apparatuur aan te brengen, kun je de geïrriteerde plekjes wat ontlasten. Doorgaans ben je na enkele dagen wel helemaal gewend aan de veren. Indien wondjes na een week steeds erger worden kun je telefonisch contact opnemen met de praktijk tijdens de kantooruren.

Waar moet je op letten als je veertjes hebt?

Probeer je apparaat niet bloot te stellen aan grote krachten. Die worden voornamelijk veroorzaakt door o.a. nagelbijten, gebruik van kauwgom en links-rechts bewegen met de onderkaak.

Open de mond niet te ver (let op bij gapen, roepen, heel grote happen eten). Dit omdat de telescoop dan te ver kan uitschuiven, waardoor de beide delen uit elkaar gaan. Je kan dit zelf terug herstellen door de mond heel ver open te doen en met je vingers de staaf terug in het buisje te laten glijden.

Zijn er dingen die je niet mag eten?

En eet ook geen hard of plakkerig voedsel.

Hoe moet je de veren schoonhouden?

Door de grotere omvang van de apparatuur is een perfecte mondhygiëne hier een vereiste. Poets zeker na elke maaltijd.  Een dagelijkse fluoride mondspoeling ’s avonds na het poetsen wordt aangeraden.

Beugel kapot?

Als er iets stuk is aan de veren is het heel belangrijk om de praktijk te bellen voor een afspraak om een reparatie uit te laten voeren. Kom dus nooit zo maar tussendoor langs met een kapotte beugel.

Ons Adres

Nieuwpoortkeiweg 10A bus 001
8630 Veurne

G&H orthodontie

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel: 058.31.36.06

Open

Maandag t.e.m. vrijdag van 9u tot 18u.
Tijdens schoolvakanties tot 17u.