Deze beugel is uitneembaar en wordt gebruikt voor kleine afwijkingen, dit zijn vaak vroegtijdige behandelingen (behandelingen <9jaar), zoals onder andere zijdelingse of frontale kruisbeten. 

Een losse plaat (ACCO-plaat) wordt ook vaak in combinatie met een buitenbeugel geplaatst om de kiezen op zijn plaats te houden zodat de buitenbeugel op school niet gedragen moet worden. 

Hoe wordt een losse plaat gemaakt. 

  • Bij de eerste afspraak worden een nieuwe afdruk genomen waarmee weer een gipsmodel wordt gemaakt.

Vervolgens mag je een kleur uitkiezen voor de kunsthars waarin de plaat wordt gemaakt. Als je het discreet wil houden kun je kiezen voor een onopvallend kleur zoals transparant of licht roze. Of kies je juist voor een hip opvallend kleurtje met glitters zodat je de beugel minder snel kwijtspeelt?

  • Bij de tweede afspraak, ongeveer 1 week later, wordt de beugel geplaatst.

Hoe doe je de plaat in?

Het beste is het om de beugel met duim en wijsvinger vast te houden en in de mond tegen de voorste tanden en de kiezen te zetten. Eens ze mooi op zijn plaats ligt, druk je de metalen haakjes over de kiezen. 

Hoeveel uur moet de plaat worden gedragen?

Een losse plaat draag je full time, dus 24uur per dag. 

Enkel tijdens het tandenpoetsen doe je de plaat uit. 

Speel niet met de beugel door ze telkens in en uit de klikken met je tong, of steek je lippen niet achter de ijzerdraadjes, anders gaat ze stuk!

Bijwerkingen of pijn?

Als de plaat net geplaatst is, is het heel normaal dat je wat meer speeksel aanmaakt en dat spreken moeilijk is. Na 1 week de beugel goed dragen en oefenen zal spreken al veel beter gaan.

Als je last hebt van drukplekjes of scherpe randjes kun je een afspraak maken om de plaat wat bij te laten bijslijpen.

Omdat de tanden en kiezen gaan verschuiven, zullen die de eerste dagen wat pijn doen, vooral bij kauwen merk je dat. Na 1 week zal deze pijn vanzelf afnemen. 

Slapen met de beugel

De eerste week slapen met je nieuwe beugel is een hele aanpassing. Het is dan ook niet raar dat de beugel in het begin ’s nachts wel eens uit de mond valt. Hoe meer je gewoon wordt aan de beugel, dus hoe beter je je best doet overdag om de beugel goed te dragen, hoe vlotter het slapen zal lukken. 

Zijn er dingen die je niet mag eten?

Je eet best met de beugel in. 

zeker als de beugel gebruikt wordt om kruisbeten te corrigeren. Zonder de beugel in bijt je de “tand in kruisbeet” anders telkens terug naar de foute kant. 

Het schoonhouden van de beugel

Om je tanden te poetsen moet je je beugel uitdoen.

Het beste is het om na het tandenpoetsen (minimum 2x per dag) de plaat ook met de tandenborstel en wat tandpasta voorzichtig schoon te poetsen. 

Als de beugel een beetje gaat “ruiken” of er witte aanslag (kalkaanslag) op de beugel komt, dan kun je hem een paar uur in een glas met lauw water en een beetje azijn doen. 

Draag zorg voor je beugel

Verlies de beugel niet. Als je ze uitdoet op school om te eten, bewaar ze dan steeds in het beugeldoosje. 

Bewaar de beugel NOOIT los in de boekentas of sporttas. Dit kan de beugel beschadigen, waardoor ze niet meer past. 

Beugel kapot

Neem als er iets kapot is aan je beugel altijd contact met ons op, dan kijken we of we het zelf kunnen repareren of dat de activator voor reparatie opgestuurd moet worden naar de tandtechnieker.

Ons Adres

Nieuwpoortkeiweg 10A bus 001
8630 Veurne

G&H orthodontie

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel: 058.31.36.06

Open

Maandag t.e.m. vrijdag van 9u tot 18u.
Tijdens schoolvakanties tot 17u.