Sommige afwijkingen van het gebit en van de kaakbeenderen kunnen niet uitsluitend met orthodontische middelen worden behandeld. 

Soms is de afwijking te groot om alleen met een beugel te gaan corrigeren of kan de groei van de kaak ongunstig verlopen waardoor het effect van orthodontische apparatuur alleen niet voldoende is.

In deze omstandigheden kan kaakchirurgie een oplossing bieden. Een chirurgische kaakcorrectie is een methode om de afwijkende stand van de kaak door een operatie te corrigeren. Met deze methode wordt een functioneel evenwicht bereikt tussen de kauwspieren, de tanden van de onder- en bovenkaak, de luchtwegen en de gelaatsuitdrukking.

Om dit resultaat te verkrijgen worden eerst de tanden uitgelijnd door enige tijd orthodontische apparatuur te dragen. 

Ook na de operatie dient de apparatuur nog enige tijd te worden gedragen totdat het gewenste resultaat is bereikt. Deze behandeling wordt steeds in teamverband voorbereid en uitgevoerd. 

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Operatiemethoden

Alle ingrepen gebeuren via de mond. Er zijn geen uitwendige littekens.

De soort operatie die uitgevoerd dient te worden is afhankelijk van de stand van de kaak. Naargelang de oorzaak bestaat de correctie uit een bovenkaak-, onderkaak- en/of kinverschuiving. 

In alle gevallen moet daarbij een snede in het bot worden gemaakt voordat de kaak of een deel ervan kan worden verschoven. Dit heet een osteotomie. 

 • Kaakcorrectie bij een te smalle bovenkaak

  Een bovenkaak die te smal is, geeft dikwijls problemen zoals plaatsgebrek voor de tanden, een gestoorde beet (kruisbeet) en mondademhaling. Een glimlach die een brede tandboog laat zien met weinig ruimte tussen de tand en de wang is ook mooier. Deze techniek wordt Transpalatinale distractie (kortweg TPD) genoemd.

  Transpalatinale distractie is een techniek waarbij de bovenkaak op bepaalde plaatsen heelkundig wordt verzwakt en op het verhemelte wordt een TPD-module geplaatst die de verbreding realiseert.

  Het activeren van de TPD module:

  Een week na de ingreep wordt op de consultatie gestart met de activatie. U activeert zelf dagelijks de expansie module met een speciaal sleuteltje. Zo wordt de kaak progressief verbreed.

  Het sleutelen kan tot een paar weken duren, al naar gelang de hoeveelheid verbreding die nodig is.

  Er ontstaat een spleetje van meerdere millimeters (soms >1cm) tussen de bovenste snijtanden. 

  Eens de gewenste breedte werd bekomen, wordt module door de chirurg geblokkeerd zodat het resultaat behouden blijft. Dit gebeurt in samenspraak met ons.

  Na de verbreding:

  Na verbreding krijgt het bot zijn natuurlijke sterkte terug. De kruisbeet is gecorrigeerd en de ruimte die vrijkomt tussen de centrale snijtanden (soms tot 1 cm) wordt gebruikt om de andere tanden in de boog te brengen.

  Na 4 tot 6 maanden kan de module makkelijk verwijderd worden onder locale verdoving.

 • Kaakcorrectie bij een te grote/te kleine onderkaak 

  Het deel van de onderkaak dat de tanden bevat wordt naar voren of naar achteren geschoven. Het achterste deel met het kaakgewricht blijft op zijn plek staan. Hiervoor wordt een verticale botsnede gemaakt in de onderkaak.

  In sommige gevallen bemoeilijkt een nog niet doorgebroken verstandskies het maken van de botsnede. In dat geval wordt de verstandskies geruime tijd van tevoren (minimum zes maanden) verwijderd.

  De ingreep gebeurt in de mond waardoor uitwendig geen litteken achterblijft. De losse kaakdelen worden met schroefjes (osteosyntheseplaatjes) aan elkaar gemaakt. De mond kan dan meteen na de operatie weer worden geopend. De zenuw, die het gevoel in de onderlip en de kin verzorgt, loopt langs de botsnede wat na de operatie een tijdje een vreemd gevoel in de onderlip tot gevolg kan hebben.

Ons Adres

Nieuwpoortkeiweg 10A bus 001
8630 Veurne

G&H orthodontie

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel: 058.31.36.06

Open

Maandag t.e.m. vrijdag van 9u tot 18u.
Tijdens schoolvakanties tot 17u.