Skip to main content

Opstarten van een ortho-dontische behandeling

Een orthodontische behandeling kan op elke leeftijd worden uitgevoerd, dus niet enkel bij groeiende kinderen, maar ook bij volwassenen.

Alleen is het zo dat de toestand van het gebit en ook de mondhygiëne goed moeten zijn, of moeten bijgestuurd worden alvorens met een orthodontische behandeling te starten.

De eerste afspraak

Het eerste bezoek is een kennismaking. Vaak wordt er al een röntgenfoto genomen om te zien hoe ver je gebit ontwikkeld is.

Een verwijsbrief van uw tandarts is NIET noodzakelijk om een afspraak te maken voor deze eerste raadpleging. 

Zowel kinderen als volwassenen komen in aanmerking voor een orthodontische behandeling.

De eerste afspraak gebeurt steeds overdag tijdens de school/kantooruren. Hiervoor wordt een afwezigheidsattest voor school/werk meegegeven.

Op basis van deze eerste indruk kunnen verschillende beslissingen genomen worden

  • Er is (nog) geen behandeling nodig.
  • Er kan nog gewacht worden, er wordt aangeraden na afzienbare tijd terug te komen ter opvolging.
  • Er wordt aangeraden om gebitselementen (vaak melktanden) te verwijderen om de gebitswisseling vlotter te laten verlopen of om ernstiger te voorkomen.
  • Het moment voor behandeling is aangebroken. Er kan een volgende afspraak gemaakt worden voor volledige documentatie.

Afspraak voor volledige documentatie


Op deze afspraak zullen intraorale scans van het gebit gemaakt worden. Ook worden radiografieën en klinische foto’s van het gebit en gelaat gemaakt om de juiste diagnose te kunnen stellen. Hierna wordt een behandelingsplan opgesteld.

Op die manier kunnen we alle data onderzoeken en ervoor zorgen dat geen zaken over het hoofd gezien worden bij het opstellen van een behandelplan.

Voor de terugbetaling bij uw ziekenfonds van een deel van de behandeling, is het noodzakelijk dat uw dossier is ingediend vóór de leeftijd van 8,5 jaar (vroege orthodontie) of 15 jaar (klassieke orthodontie).

Zelfs indien de behandeling pas later wordt gestart, dan nog moet de mutualiteit tijdig verwittigd worden. 

Afspraak voor de planbespreking

Op deze raadpleging zal alles samen overlopen worden, zoals de verschillende fasen, het type beugel, de behandeltijd en de bijhorende kosten van een orthodontische behandeling.

Ook wordt besproken wat kan verwacht worden van de behandeling, en wat van de patiënt verwacht wordt. Op dit moment kan u ook alle vragen die u nog had, aan ons stellen.