Opstarten van een ortho-dontische behandeling

Een orthodontische behandeling kan op elke leeftijd worden uitgevoerd, dus niet enkel bij groeiende kinderen, maar ook bij volwassenen.

Alleen is het zo dat de toestand van het gebit en ook de mondhygiëne goed moeten zijn, of moeten bijgestuurd worden alvorens met een orthodontische behandeling te starten.

De eerste afspraak

Een verwijsbrief van uw tandarts of huisarts is NIET noodzakelijk om een afspraak te maken voor deze eerste raadpleging. Indien je een verwijsbrief van de tandarts hebt meegekregen vergeet deze dan niet op deze eerste afspraak mee te brengen.

Een eerste afspraak gebeurt steeds overdag tijdens de schooluren. Hiervoor wordt een wettige afwezigheid meegegeven.

Tijdens de raadpleging wordt nagegaan of een orthodontische behandeling nodig is.

Zowel kinderen als volwassenen komen in aanmerking voor een orthodontische behandeling.

Op basis van deze eerste indruk kunnen verschillende beslissingen genomen worden

  • Er is (nog) geen behandeling nodig.
  • Er kan nog gewacht worden, er wordt aangeraden na afzienbare tijd terug te komen ter opvolging.
  • Er wordt aangeraden om gebitselementen (vaak melktanden) te verwijderen om de gebitswisseling vlotter te laten verlopen of om ernstiger te voorkomen.
  • Het moment voor behandeling is aangebroken. Er kan een volgende afspraak gemaakt worden voor volledige documentatie.

Afspraak voor volledige documentatie


Op deze afspraak zullen afdrukken van het gebit genomen worden, radiografieën van schedel en het gebit en klinische foto’s van het gebit en gelaat om de juiste diagnose te kunnen stellen, en een behandelingsplan voor te stellen.

Op die manier kunnen we alle data onderzoeken en ervoor zorgen dat geen zaken over het hoofd gezien worden bij het opstellen van een behandelplan.

Op dit moment zal ook de ingevulde aanvraag voor het ziekenfonds meegegeven worden, zodat u recht heeft op terugbetaling van een deel van de behandeling. Deze aanvraag moet vóór de 15e verjaardag gebeuren én bij het ziekenfonds toekomen, anders is er geen tegemoetkoming meer mogelijk. Zelfs indien de behandeling pas later wordt gestart, dan nog moet de aanvraag tijdig gebeuren. 

Afspraak voor de planbespreking

Hier wordt het behandelplan besproken met de patiënt en wordt de situatie volledig uit de doeken gedaan.

Op deze raadpleging zal alles samen overlopen worden, zoals het type(s) beugel(s), de behandeltijd en de bijhorende kosten van een orthodontische behandeling.

Op dit moment kan u ook alle vragen die u nog had, aan ons stellen. Tegen deze afspraak heeft u normaal gezien ook het gunstig advies van de adviserend geneesheer ter goedkeuring van terugbetaling voor een orthodontiebehandeling.

Ons Adres

Nieuwpoortkeiweg 10A bus 001
8630 Veurne

G&H orthodontie

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel: 058.31.36.06

Open

Maandag t.e.m. vrijdag van 9u tot 18u.
Tijdens schoolvakanties tot 17u.