Losse plaat

De Losse Plaat

Naar overzicht actieve behandeling

Deze beugel is uitneembaar en wordt gebruikt voor kleine afwijkingen, dit zijn vaak vroegtijdige behandelingen (behandelingen <9jaar), zoals onder andere zijdelingse of frontale kruisbeten. 

Een losse plaat (ACCO-plaat) wordt ook vaak in combinatie met een buitenbeugel geplaatst om de kiezen op zijn plaats te houden zodat de buitenbeugel op school niet gedragen moet worden. 

Hoe wordt een losse plaat gemaakt. 

 • Bij de eerste afspraak worden een nieuwe afdruk genomen waarmee weer een gipsmodel wordt gemaakt.

Vervolgens mag je een kleur uitkiezen voor de kunsthars waarin de plaat wordt gemaakt. Als je het discreet wil houden kun je kiezen voor een onopvallend kleur zoals transparant of licht roze. Of kies je juist voor een hip opvallend kleurtje met glitters zodat je de beugel minder snel kwijtspeelt?

 • Bij de tweede afspraak, ongeveer 1 week later, wordt de beugel geplaatst.

Hoe doe je de plaat in?

Het beste is het om de beugel met duim en wijsvinger vast te houden en in de mond tegen de voorste tanden en de kiezen te zetten. Eens ze mooi op zijn plaats ligt, druk je de metalen haakjes over de kiezen. 

Hoeveel uur moet de plaat worden gedragen?

Een losse plaat draag je full time, dus 24uur per dag. 

Enkel tijdens het tandenpoetsen doe je de plaat uit. 

Speel niet met de beugel door ze telkens in en uit de klikken met je tong, of steek je lippen niet achter de ijzerdraadjes, anders gaat ze stuk!

Bijwerkingen of pijn?

Als de plaat net geplaatst is, is het heel normaal dat je wat meer speeksel aanmaakt en dat spreken moeilijk is. Na 1 week de beugel goed dragen en oefenen zal spreken al veel beter gaan.

Als je last hebt van drukplekjes of scherpe randjes kun je een afspraak maken om de plaat wat bij te laten bijslijpen.

Omdat de tanden en kiezen gaan verschuiven, zullen die de eerste dagen wat pijn doen, vooral bij kauwen merk je dat. Na 1 week zal deze pijn vanzelf afnemen. 

Slapen met de beugel

De eerste week slapen met je nieuwe beugel is een hele aanpassing. Het is dan ook niet raar dat de beugel in het begin ’s nachts wel eens uit de mond valt. Hoe meer je gewoon wordt aan de beugel, dus hoe beter je je best doet overdag om de beugel goed te dragen, hoe vlotter het slapen zal lukken. 

Zijn er dingen die je niet mag eten?

Je eet best met de beugel in. 

zeker als de beugel gebruikt wordt om kruisbeten te corrigeren. Zonder de beugel in bijt je de “tand in kruisbeet” anders telkens terug naar de foute kant. 

Het schoonhouden van de beugel

Om je tanden te poetsen moet je je beugel uitdoen.

Het beste is het om na het tandenpoetsen (minimum 2x per dag) de plaat ook met de tandenborstel en wat tandpasta voorzichtig schoon te poetsen. 

Als de beugel een beetje gaat “ruiken” of er witte aanslag (kalkaanslag) op de beugel komt, dan kun je hem een paar uur in een glas met lauw water en een beetje azijn doen. 

Draag zorg voor je beugel

Verlies de beugel niet. Als je ze uitdoet op school om te eten, bewaar ze dan steeds in het beugeldoosje. 

Bewaar de beugel NOOIT los in de boekentas of sporttas. Dit kan de beugel beschadigen, waardoor ze niet meer past. 

Beugel kapot

Neem als er iets kapot is aan je beugel altijd contact met ons op, dan kijken we of we het zelf kunnen repareren of dat de activator voor reparatie opgestuurd moet worden naar de tandtechnieker.

Lees meer: Losse plaat

 • Hits: 1218

Het vrijleggen van ingesloten tanden

Het vrijleggen van ingesloten tanden

Naar overzicht actieve behandeling

Soms kan of wil een tand niet doorbreken. Dit kan meerdere oorzaken hebben: door plaatsgebrek, een verkeerde ligging, een cyste, een val op het melkgebit, ...

De ingesloten tand kan aan de voorkant van de boven- of onderkaak liggen, maar kan ook in het gehemelte ingesloten zijn. De kaakchirurg zal dit beoordelen aan de hand van een radiografie, eventueel wordt ook nog een 3D-foto (cone beam CT) gemaakt.

De meest voorkomende ingesloten tanden, zijn de hoektanden in de bovenkaak, waarbij ze dan meestal aan de kant van het gehemelte liggen ingesloten.

Om de tand te laten doorbreken is het dan noodzakelijk om de tand op te zoeken en 'vrij te leggen'. Hiervoor is een chirurgische ingreep nodig. Daarvoor sturen we je door naar de kaakchirurg. Met de beugel kan de zichtbare tand dan op de juiste plaats gebracht worden. 

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Hoe wordt een ingesloten tand vrijgelegd?

Het vrijleggen van een ingesloten tand wordt meestal onder plaatselijke verdoving gedaan. Als de verdoving is ingewerkt maakt de kaakchirurg via een kleine snede het tandvlees los. Vervolgens maakt hij met een boortje dat lijkt op dat van de tandarts een klein botluikje. Zo wordt de kroon van de tand zichtbaar. Op die tandkroon wordt door de kaakchirurg een blokje bevestigd. Aan dit blokje kunnen door ons nadien elastiekjes aangebracht worden om de tand geleidelijk in de tandboog te brengen.

Na de ingreep wordt het tandvlees gehecht met een draadje dat vanzelf verdwijnt. Dit kan enkele dagen tot weken duren. 

De ingreep zelf duurt ongeveer een half uur

Het wondverband

Omdat het tandvlees niet onmiddellijk terug over de tand heen zou groeien bedekt de kaakchirurg de blootgelegde kroon met een wondverband (Coe-Pack®). Dit is een soort kauwgom, die daar een 10-tal dagen moet blijven. Dit wondverband verhindert dat de tong tegen de wonde schuurt, en is tevens pijnstillend en ontsmettend. 

Het wondverband zorgt ervoor dat het tandvlees niet terug over het geplaatste blokje groeit, zodat het blokje mooi vrij blijft voor de verdere orthodontiebehandeling. 

Soms vallen de wondverbandjes spontaan uit de wond. Het beste is dan om ter vervanging zelf suikervrije kauwgom op de tand aan te brengen op de plaats waar het wondverband zat..

Na de behandeling

De verdoving is na twee tot vier uur uitgewerkt. Het is normaal dat de volgende verschijnselen zich voordoen, dit hoeft geen reden tot ongerustheid te zijn:

 • zwelling van het gelaat.

Een flink dikke wang is te verwachten. Dat komt vooral voor als de hoektand aan de voorkant van de bovenkaak ligt en minder als de tand in het gehemelte ligt. Deze zwelling is meestal het hevigst na de 2de postoperatieve dag en begint na de 4de dag af te nemen.

Om zwelling te voorkomen, koel je de wang met een plastic zakje met ijs of met een koelelement in een washandje. Je koelt de wang vanaf de eerste dag, drie keer per dag gedurende 20 minuten. Koelen doe je meteen de eerste dag, daarna heeft het nauwelijks tot geen effect meer.

 • Napijn

Ongemak tot ‘pijn’ is normaal. De voorgeschreven medicatie is hiervoor doeltreffend. Wacht niet tot de pijn heel hevig is om een pijnstiller te nemen. Heeft de kaakchirurg geen andere pijnstiller voorgeschreven, dan kun je bij pijn een tablet Paracetamol innemen. Gebruik geen Aspirine®, want deze geven een grotere kans op nabloeding.
Neem de pijnstiller voordat de verdoving volledig is uitgewerkt, bijvoorbeeld direct bij thuiskomst.

 • enige temperatuurverhoging

Lichte koorts daags na de ingreep is normaal. Rusten en veel drinken is dan het beste wat je kan doen.

 • wat nabloeden

Het speeksel kan de eerste dag na de ingreep nog wat rood zijn. De eerste 12 tot 14 uur is nabloeden mogelijk. Als dat gebeurt, vouw dan een verbandgaas dubbel en leg deze op de operatiewond. Druk gedurende 30 minuten stevig aan. Helpt dat niet, neem dan contact op met de kaakchirurg,

De klachten zijn het hevigst twee tot drie dagen na de dag van behandeling. Daarna treedt geleidelijk verbetering op.

Complicaties

 • Neem contact op met de kaakchirurg bij een van de volgende situaties:
  • De klachten nemen na twee drie dagen toe.
  • De zwelling neemt niet af.
  • Je krijgt koorts boven de 38,5°C.
  • Een nabloeding blijft duren ook na 30min stevig aandrukken.

Controle

Na een 10 tal  wordt het wondverband bij ons verwijderd. En worden poetsinstructies gegeven.

Voor de hechtingen wordt resorbeerbare draad gebruikt. Ze zijn dus meestal na een tweetal weken opgelost, en verdwijnen spontaan.

Wondverzorging

De mond schoonhouden is erg belangrijk. Je kunt je tanden met een zachte tandenborstel gewoon poetsen. Poets na iedere maaltijd en ’s avonds voor je gaat slapen. Aanvullend spoel je je mond met een mondspoelmiddel. Vaak krijg je van de kaakchirurg een voorschrift mee voor een mondspoeling.

Roken

De eerste vijf dagen na de behandeling mag je niet roken. Roken heeft een nadelige invloed op de wondgenezing.

Eten

Misschien kun je de eerste dag(en) na de behandeling moeilijker eten. Dan kun je vloeibaar/zacht voedsel gebruiken tot de verdoving is uitgewerkt. Het is beter om de eerste dagen geen warme dranken te gebruiken omdat de wond hierdoor weer zou kunnen gaan bloeden. Ook het eten van heel pittig gekruide gerechten raden wij af net als ‘hard’ eten zoals stokbrood, chips en appels.

Lees meer: Het vrijleggen van ingesloten tanden

 • Hits: 1366

Verwijderen van verstandskiezen

Verwijderen van verstandskiezen

Naar overzicht actieve behandeling

Als de wijsheidstanden mooi in de tandenboog staan, in contact met een boven- of onderliggende tand en perfect gezond zijn, kunnen ze uiteraard gewoon in de mond blijven!

De belangrijkste redenen om wijsheidstanden te trekken zijn:

Plaatsgebrek:

De wijsheidstanden zijn de laatste tanden die in de mond doorbreken en daardoor blijft er voor deze tanden vaak onvoldoende ruimte over in de kaken. Te weinig plaats veroorzaakt verschillende problemen. De tand blijft geheel of gedeeltelijk onder het tandvlees zitten waardoor hij moeilijk of niet te poetsen is. Hierdoor ontstaan sneller gaatjes, ontstekingen en soms abcessen. Soms evolueren deze ontstekingen tot cystes met beschadiging van de voorliggende tand en het omliggende beenweefsel of worden ze een infectiehaard die de algemene gezondheidstoestand kan schaden. 

Doordat er niet genoeg plaats is, oefenen de wijsheidstanden druk uit op de andere tanden in de mond. Die kunnen zich daardoor verplaatsen en scheefstand kan optreden.  

In de bovenkaak zal de wijsheidstand indien er niet voldoende ruimte is, vaak in de richting van de wang doorbreken in plaats van achter de laatste tand. Daar is hij moeilijk te poetsen en veroorzaakt hij bijtwonden in de wang. Na een tijdje komen er gaatjes waar de tandarts moeilijk bij kan. Uiteindelijk moet de tand dan toch nog verwijderd worden. Op dat moment is de omgeving geïnfecteerd en is meer hinder te verwachten 

In de onderkaak gaat de wijsheidstand, als er onvoldoende ruimte is, schuin naar voor groeien waardoor hij tegen de wortels van de voorliggende tand botst. De tandwortels gaan zich dan verder ontwikkelen en komen daarbij soms in contact met de gevoelszenuw die midden in het kaakbeen ligt. Dit is de reden waarom deze tand best verwijderd wordt voordat hij volledig is volgroeid. 

Op een röntgenfoto kan de tandarts of orthodontist de noodzaak tot extractie evalueren.

Als duidelijk is dat er niet genoeg plaats is in de mond, nemen we de wijsheidstanden preventief weg, dus voor bovenstaande problemen ontstaan.

Als de wijsheidstanden niet preventief verwijderd worden en er is onvoldoende ruimte in de mond, is de kans groot dat de tanden later toch weg gehaald moeten worden. Dit doordat deze tanden gevoelig zijn voor infectie, ontsteking of cariës.

A-functionaliteit: Het gebeurt ook dat een wijsheidstand niet wordt gebruikt, omdat er in de boven- of onderkaak tegenover de wijsheidstand geen tand zit. In dit geval is het beter om die ene wijsheidstand weg te nemen. Deze tanden groeien soms verder uit omdat ze ‘op zoek’ gaan naar tandcontact. Deze tanden bijten uiteindelijk in het tandvlees van bovenliggende of onderliggende kaak.

Daghospitalisatie

Wijsheidstanden moeten niet altijd onder algemene verdoving verwijderd worden. Al biedt dit wel een aantal voordelen. Zo kunnen alle wijsheidstanden in één keer chirurgisch worden verwijderd, ongeacht de moeilijkheidsgraad. Algemene verdoving maakt de ingreep volledig pijnloos en zo wordt de patiënt niet geconfronteerd met ongemakken tijdens de operatie, zoals geluid, druk. Na de ingreep kan onmiddellijk optimale pijnmedicatie worden toegediend, samen met medicijnen om de zwelling te beperken. Vooral voor de meest angstige patiënten is een volledige verdoving de ideale manier om de ingreep vlot te laten verlopen.

Het kan ook zijn dat je tandarts de tanden verwijdert onder plaatselijke verdoving. Dit gebeurt dan in twee keer, waarbij telkens één kant van de mond wordt behandeld. Op die manier ondervindt de patiënt het minste ongemak van de verdoving, waarbij tanden, lip en één zijde van de tong gevoelloos aanvoelen.

Lees meer: Verwijderen van verstandskiezen

 • Hits: 1099

Privacy Verklaring

Privacy Verklaring

Door deze website te bezoeken gaat u automatisch akkoord met de volgende voorwaarden, verklaringen en bedingen.

Persoonsgegevens Die Worden Verwerkt

G&H ORTHODONTIE kan persoonsgegevens over u verwerken, doordat u gebruik maakt van de diensten van G&H ORTHODONTIE, en/of omdat u deze zelf bij het invullen van een contactformulier op de website aan G&H ORTHODONTIE verstrekt. G&H ORTHODONTIE kan de volgende persoonsgegevens verwerken:

 • Uw voor- en achternaam
 • Uw adresgegevens
 • Uw telefoonnummer
 • Uw e-mailadres
 • Uw geboortedatum
 • Informatie over Uw afspraken zoals aankomst- en vertrektijd
 • Rijksregisternummer

Waarom G&H Orthodontie Gegevens Nodig Heeft

G&H ORTHODONTIE verwerkt uw persoonsgegevens om telefonisch contact met u op te kunnen nemen als u daar om verzoekt, en/of om u schriftelijk (per e-mail en/of per post) te kunnen benaderen indien u telefonisch onverhoopt niet bereikt kunt worden.

Daarnaast kan G&H ORTHODONTIE uw persoonsgegevens gebruiken in het kader van het uitvoeren van een met u gesloten overeenkomst van opdracht, doorgaans bestaande uit het volbrengen van een orthodontische behandeling en alles wat hiermee gepaard gaat 

Patiëntenservice: Wij gebruiken uw persoonsgegevens om patiëntenservice te verlenen.

Intercollegiale opleiding: Voor zover wettelijk toegestaan, gebruiken wij uw gegevens ook in het kader van opleidingen.

Overige communicatie: Het kan voorkomen dat we contact opnemen per mail, post, telefoon of sms, afhankelijk van de contactgegevens die u met ons deelt. Dit kan om verschillende redenen zijn: Het kan zijn dat wij verzoeken die u heeft ingediend moeten beantwoorden en behandelen.


Wanneer u gebruik maakt van onze diensten, kunnen wij u een enquête sturen of u uitnodigen om een beoordeling achter te laten over uw ervaring met onze website.
 

Juridische doeleinden: in bepaalde gevallen moeten we uw gegevens gebruiken om juridische geschillen te behandelen en op te lossen, voor onderzoeks- en nalevingsdoeleinden van de wet en regelgeving.

Detectie en preventie van fraude: we kunnen uw persoonsgegevens gebruiken voor het opsporen en voorkomen van fraude en andere illegale of ongewenste activiteiten

Om uw gegevens zoals hierboven beschreven te verwerken, baseren we ons op de volgende juridische grondslagen:

Uitvoering van een Contract: Het gebruik van uw gegevens kan noodzakelijk zijn voor de uitvoering van het contract dat u bij ons heeft. * Het uitvoeren van en orthodontische behandeling* 

Rechtmatig belang: We kunnen uw gegevens gebruiken voor ons rechtmatig belang, zoals u voorzien van de best passende inhoud voor de website, e-mails en nieuwsbrieven, en om onze diensten en de inhoud van onze website te verbeteren en promoten. We kunnen uw gegevens ook gebruiken voor administratieve en juridische doeleinden en voor het opsporen van fraude.

Toestemming: U kunt uw toestemming op elk moment intrekken door contact op te nemen met ons via één van de adressen onderaan deze Privacyverklaring.

Hoe Lang G&H ORTHODONTIE Gegevens Bewaart

G&H ORTHODONTIE bewaart uw persoonsgegevens niet langer dan strikt nodig is om de doelen te realiseren, waarvoor uw gegevens worden verzameld. Wij bewaren Uw gegevens in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving (met inbegrip van die met betrekking tot het bewaren van documenten), om juridische geschillen met derde partijen op te lossen en ons bedrijf te leiden. Alle opgeslagen persoonlijke gegevens vallen onder dit privacybeleid. Uw gegevens dienen niet langer dan *10 jaar* bewaard te worden.

Delen Met Anderen

G&H ORTHODONTIE verstrekt uw persoonsgegevens alléén aan derden indien dit nodig is voor de uitvoering van een overeenkomst met u, of om te voldoen aan een wettelijke verplichting.

Diensten van derden: Wij kunnen serviceproviders gebruiken om uw persoonlijke gegevens strikt in onze naam te verwerken. Dit heeft bepaalde doeleinden, waaronder het betalen van consultaties te faciliteren, administratiete verzenden of voor analytische ondersteunende diensten evenals het maken van back-ups. Deze diensten van derden/verwerkers hebben een geheimhoudingsplicht en het is niet toegestaan uw gegevens te gebruiken voor andere doeleinden. 

Wij delen gegevens met derden onder bovengenoemde principes met

 • ODONTOS B.V.
  Plettenburg 5, 3439 LW Nieuwegein, Nederland
  Odontos is ons laboratorium met wie we samenwerken oa voor het vervaardigen van gebitsmodelletjes en functionele apparatuur.

 • NETPOINT Belgium
  Kamiel De Kelver straat 2/301
  3460 Bekkevoort
  NETPOINT levert ons software pakket OrthWin. 

 • VANMARCKE Computercenter,
  Sint-Idesbaldusstraat 29
  8630 Veurne
  VANMARCKE is verantwoordelijk voor ons intern netwerk en het maken van back-ups.

 • ARPOETSIE Cleaning
  Slableedstraat, 16/b
  8630 Veurne
  Dit bedrijf wordt wekelijks ingeschakeld voor het reinigen van de werkvloer.

 • *EKIP’DENTAL
  Av. Zénobe Gramme 42
  1300 Wavre
  EKIP’DENTAL is verantwoordelijk voor de röntgenfoto’s en hun verwerking ervan. 

 • Gallery 34
  Marktplein 8 - B-8620 Nieuwpoort
  Beheert onze website en optimaliseert de site aan de hand van de verkregen analyses van Google Analytics

 • Telenet Business Hosting
  Liersesteenweg 4, 2800 Mechelen
  Telenet Business Hosting zorgt voor de webhosting.  De plaats waar onze website staat. Als u een mail verstuurt, dan wordt deze verhandeld door Telenet Business Hosting

In Kaart Brengen Websitebezoek

Op de website van G&H ORTHODONTIE worden algemene bezoekgegevens bijgehouden, waaronder het IP-adres van uw computer en het tijdstip van opvraging en gegevens die uw browser meestuurt. Deze gegevens worden gebruikt voor analyses van bezoek- en klikgedrag op de website.

G&H ORTHODONTIE gebruikt deze informatie om de werking van de website te verbeteren. Deze gegevens worden zo veel mogelijk geanonimiseerd en worden niet aan derden verstrekt.

Google Analytics

G&H ORTHODONTIE maakt gebruik van Google Analytics om bij te houden hoe gebruikers de website gebruiken.

De aldus verkregen informatie wordt, met inbegrip van het adres van uw computer (IP-adres), overgebracht naar en door Google opgeslagen op hun servers. Lees meer over het privacybeleid van Google Analytics.

Google gebruikt deze informatie om bij te houden hoe onze website gebruikt wordt, om rapporten over de Website aan G&H ORTHODONTIE te kunnen verstrekken en om informatie over de effectiviteit van campagnes te kunnen bieden.

Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover deze derden de informatie namens Google verwerken. G&H ORTHODONTIE heeft hier geen invloed op.

G&H ORTHODONTIE heeft Google geen toestemming gegeven om via G&H ORTHODONTIE verkregen Analytics-informatie te gebruiken voor andere Google-diensten.

Gegevens Inzien, Aanpassen Of Verwijderen

U heeft het recht om uw persoonsgegevens in te zien, te corrigeren of te verwijderen. U kunt een verzoek tot inzage, correctie of verwijdering sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. *G&H ORTHODONTIE* zal zo snel mogelijkna bewaartermijn van 10 jaar, zoals ons opgelegd door Provinciaal Geneeskundige Commissie, op uw verzoek reageren.

Beveiligen

G&H ORTHODONTIE neemt de bescherming van uw gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Als u de indruk heeft dat uw gegevens niet goed beveiligd zijn of er aanwijzingen zijn van misbruik, of indien u meer informatie wenst over de beveiliging van door *G&H ORTHODONTIE* verzamelde persoonsgegevens, neem dan contact met *G&H ORTHODONTIE* op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 • Hits: 2937
 • 1
 • 2

Ons Adres

Nieuwpoortkeiweg 10A bus 001
8630 Veurne

G&H orthodontie

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel: 058.31.36.06

Open

Maandag t.e.m. vrijdag van 9u tot 18u.
Tijdens schoolvakanties tot 17u.